Diyet&Sağlık

26.10.2014 15:45

Alkali diyet nedir, alkali diyet işe yarar mı?

Alkali diyet nedir? Alkali diyet işe yarıyor mu? Alkali diyet ile zayıflamak mümkün mü? İşte tüm bu soruların cevapları…

Alkali Diyetin zayıflattığı, enflamatuvar sorunlara iyi geldiği ve hatta kanseri tedavi ettiği iddia edilmektedir. Peki, alkali diyet gerçekten işe yarıyor mu?

Alkali diyetin temeli nedir?

Alkali diyetin temelinde yatan teori şöyledir: Vücutta biriken fazla asit hastalıkların barınması için uygun ortam meydana getirir. %80 alkali ve %20 asitli yiyecek tüketilmesini öneren alkali diyet ile sağlıklı bir vücut için ideal pH dengesi sağlanmış olur. Alkali diyette asitli yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Ayrıca kahve, çay ve asitli içeceklerden uzak durularak sebze ve meyve tüketimine yönelmek gerekmektedir. Bu gıdaların tüketimi sayesinde kanın 7.4 pH değerinde kalacağı öngörülmektedir.

Yiyecekler ile vücut alkalize edilebilir mi?

WebMD’de yapılan açıklamaya göre alkali diyetin işe yaraması ihtimali söz konusu ancak kesinlikle işe yarar denilemiyor. WebMD uzmanları konuyu şu şekilde açıklıyor:

pH seviyesi bir maddenin asidik- bazik (alkali ) durumunu simgeler. 0 pH değeri tamamen asidik iken 14, tamamen alkali kabul edilir. 7 pH değeri nötr kabul edilir. Bu seviyeler vücudun her bölümünde farklılık gösterir. Kan, 7.35 -7.45 değeriyle alkali bir değere sahiptir. Mide ise 3.5 pH değeriyle asidik bir bölgedir ve bu sayede yiyecekleri parçalayabilir. İdrar, yediğimiz gıdalara göre değişiklik gösterir. Bu sayede vücudumuz kandaki pH seviyesini dengede tutar.

Alkali diyet, kandaki pH seviyesini dengede tutmayı hedefler. Ancak aslına bakılırsa yediklerimiz kanın pH seviyesini etkilemez. Çünkü zaten vücudumuz kanın pH seviyesini dengede tutmak için programlanmıştır. Ancak alkali diyette tercih edilen besinler faydalı besinler olduğundan sağlıklı bir yaşam şansını arttırmaktadır. Bu nedenle alkali diyet zararlı denilemez.

Uzmanların yaptığı araştırmalar asitli gıdaların azaltıldığı bir beslenme biçiminin faydalı olabileceğini gösteriyor. Asit düzeyi yüksek besinler tüketmeyen kişilerde böbrek taşı riskinin azaldığı, kemiklerin ve kasların güçlendiği, kap sağlığının desteklendiği, kolon kanseri ve tip 2 diyabet riskinin azaldığı gözlemlenmiştir. Ancak araştırmacılar bu konuda kesin bir yargıya varamamıştır.

Dr. Ender Saraç’a göre asidik ve alkali besin listeleri şu şekildedir:

Asidik besin listesi

* Süt ürünleri
* Kümes hayvanları
* Yumurta
* Beyaz un ve şeker
* Ketçap
* Hardal
* Mayonez
* Tatlı gazlı içecekler
* Fazla miktarda kahve ve siyah çay
Alkol Şarküteri ürünleri
* Cips ve gereksiz aburcubur

Gıdaların yanı sıra hareketsizlik, aşırı sinirlilik, öfke ve kıskançlık vücuttaki asit oranını yükselten etmenlerdir.

Alkali besin listesi

* Buğday çimi
* Salatalık
* Zencefil
* Zerdeçal
* Hindibağ
* Ispanak
* Kırmızı ve kara turp
* Soya filizi
* Brokoli
* Pazı
* Kuşkonmaz
* Soya lesitin
* Isırgan otu
* Çörek otu
* Karbonat
* Nane
* Hurma
* Zeytinyağı
* İşlenmemiş doğal tuz

Bunun dışında asidik gıdaları şekersiz komposto yaparak etkisini azaltabilirsiniz.